Oppsummering etter prøvemuntlig eksamen

I de klasene jeg har hatt, prøver de fleste seg alene. Bare noen få velger å gå opp som par eller i en mindre gruppe. Nedenfor skriver jeg litt om mine inntrykk fra eksamensdager og prøvemuntlig. Ta dere gjerne tid til å kommentere litt med bakgrunn i egne erfaringer. Hva fungerer? Hva er smart? Kan noe gjøres annerledes? Kommer du til å forandre på noe neste gang du skal ha en muntlig prøve?

Jeg vil ha 5 eller 6. Hva skal jeg gjøre?

Det er noen helt spesielle elementer vi legger vekt på når vi gir de aller høyeste karakterene. Disse stikkordene er først og fremst:

 • Struktur og oversikt
 • Faglig innsikt og forståelse
 • Evne til å fokusere
 • Refleksjon og vurdering i forhold til fagstoffet

Struktur og oversikt
I det øyeblikk du kommer inn i rommet starter vi å innhente informasjon som er med på å danne bakgrunn for vår vurdering. Ha derfor en tydelig plan for hva du skal gjøre når du kommer inn i rommet. Start alltid med å hilse på sensor. Deretter kan du stort sett forholde deg til faglærer hvis ikke sensor spør deg om noe.

Hvis du må finne noe på dataen, rigge utstyr, organisere deg på et eller annet vis, så må du fortelle oss hva du skal gjøre. Det virker kanskje litt rart for deg, men det har en kjempefin effekt på faglærer og sensor. Dessuten kan det gi deg litt bedre tid til å roe nervene litt.

Før du starter selve framføring bør du også fortelle faglærer og sensor hvilken oppgave du har valgt, hvilke stikkord du ønsker og fokusere på, og hvordan du har tenkt å legge dette fram for oss.

[ut_alert color=»themecolor» effect=»shake»] Altså: 1) Hils på sensor, 2) fortell hva du skal gjøre og 3) start med framføringen. [/ut_alert]

Faglig innsikt og forståelse

Du må selvsagt vise faglig innsikt og forståelse. Snakk tydelig om faget. I mange fag kan du bruke de følgende tipsene for å vise at du har oversikt over fagstoffet:

 • Snakk om årsak-virkning
 • Bruk fagord korrekt
 • Kronologisk framstilling
 • Konklusjon – veien fram til konklusjonen

Evne til å fokusere

De aller fleste oppgaver er ganske store. Ikke alt er like viktig, og det kan ofte være lurt å velge ut noen områder du vil fokusere litt ekstra på. I enkelte oppgaver skal du til og med gjøre nettopp dette fordi oppgaveteksten ber om det.

Når du har valgt ut noen stikkord eller emner du skal fokusere på, så kan det være lurt å forklare hvorfor du valgte nettopp disse stikkordene. Hvis begrunnelsen er god, så har vi lett for å bli imponert.

Refleksjon og vurdering i forhold til fagstoffet

Hvis man ønsker karakteren 3 eller 4, så må man vise såkalt refleksjonsevne om fagstoffet. Det vil si at man må kunne tenke litt rundt det man snakker om. Man må liksom vise at man kan mer enn å lage et sammendrag av et kapittel i boka.

Når man skal opp på de aller høyeste karakterene, er det viktig at du i tillegg kommer med dine egne vurderinger knyttet til fagstoffet. Hvilken praktisk betydning har det du snakker om? Kan dette brukes til noe? Kan dette ha betydning for noe som helst? Finnes ulike syn på saken? Hvorfor finnes det ulike syn på saken?

Comments (8):

 1. Marina

  18. november 2008 at 18:37

  Jeg synes det å jobbe i en mindre gruppe fungerte veldig bra. Grunnen til dette var at man holt seg mer rolig og det var mer pusterom.

  Noe annet jeg likte ved å jobbe i en mindre gruppe var at hvis man falt ut så kunne en annen på gruppa hjelpe deg.

  I tillegg til alt dette så kunne man samarbeide med å finne fakta og lage presentasjonen. Og her kommer en av fordelene med å jobbe i en mindre gruppe, nemlig at man er tre hjerner med masse kunnskap i stedet for en. Pluss at man kan hjelpe hverandre men å forstå ting.

  Og vi må ikke glemme at når man er to eller tre så kan man gjøre andre aktiviteter som, som å diskutere og snakke rundt et tema med hverandre.

  Ulempen med å jobbe i en mindre gruppe kan være at man ikke markerer ordentlig hvem som snakker. Det var nettopp det som skjedde med oss. Og da er det viktig som, som Arne skriver:

  – Vis ved hjelp av plassering i rommet hvem som har ordet.

  Det er alltid noe man kan gjøre bedre til neste gang og vår gruppe har sikkert mange ting vi kan forbedre på. Blant annet skal vi forandre på plassering i rommet, slik at man lett kan se hvem som har ordet.

  Arne, hva mener du med:
  – Kulepunktfella?
  – NRKs skolefjernsyn?
  – Se de store linjene, ikke bli for lokal?

  Svar
 2. Mina

  18. november 2008 at 21:35

  tipstipstipsframina:
  1. begynn med en gang du får oppgaven, dra rett hjem = ikke heng på bibbern på facebook
  2. bli ferdig med framføringen til veiledningen, da er det enklere å forbedre den
  3. ta notater på veiledningen, du husker ikke alt når du kommer hjem
  4. øyekontakt med sensor, smil, om ikke lat ihvertfall som du er fryktelig interresert i det du snakker om
  5. vær fri fra manus, lær deg det meste utenat, da er det enklere å si stoffet med egne ord + da kan sensor bedre se at du kan stoffet ditt
  6. spør litt teite spørsmål til deg selv som «men HVA mener jeg egentlig med *vanskelig ord*?» og «men hva synes egentlig JEG om dette?» creds hos sensor

  ojojoj for noen smarte og bra tips a gitt!

  Svar
 3. Shirin

  18. november 2008 at 21:43

  Må først si at jeg er 620 % enig med Marina.

  Det jeg syns var deilig med å være to og to var at når vi fikk spørsmål så spurte «sensuren» begge to. Da endte det jo selvfølgelig med at den av oss som kunne svare svarte. På den måten kunne den ene svare på noe den andre personen kanskje ikke kunne noe om og omvendt. Det andre jeg også syns var bra var at jeg følte meg veldig trygg. Hvis jeg kom ut eller ble nervøs, så jeg bort på partneren min, fikk et nikk eller et smil og var plutselig ikke så nervøs lenger.

  Jeg følte egentlig ikke at det var noe negativt ved å være to og to. Deilig å øve , lese , finne bøker på biblioteket, diskutere og lage power-point sammen med en partner i stedet for alene.

  Etter denne «prøve-eksamen» tror jeg det ender med at jeg går opp i med en partner til til eksamen til sommeren også 😉

  Svar
 4. Arne Midtlund

  19. november 2008 at 09:15

  Marina:

  • Kulepunktfella: powerpoint-presentasjoner som bare inneholder punkter (lange lister) der man må klikke på dataen hele tiden. Da er det bedre å ha et flott bilde eller et stikkord på skjermen i stedet (akkurat slik gruppa deres hadde).
  • NRKs skolefjernsyn er ment som et kompliment til den gruppa som fikk tilbakemelding om akkurat det. Fram til cirka år 2000 hadde NRK egne programmer som kunne brukes i undervisningen, og som var veldig saklige og logiske.
  • «De store linjene, ikke for lokal» dreide seg om at noe svarte kun på hva slags konsekvenser globale problemer fikk for den enkelte familie her i Norge. Vedkommende klarte ikke å se at globale problemer er ting som får følger for hele verden.

  Tusen takk for en fin kommentar!

  Svar
 5. Arne Midtlund

  19. november 2008 at 09:24

  Kjempefine tips, Mina! Jeg likte særlig godt tips 3 og 6. Når det gjelder tips 5 så er det viktig at det ikke virker som om du har pugget stoffet. Vi leter nemlig etter forståelsen din.

  Svar
 6. Arne Midtlund

  19. november 2008 at 09:26

  Bra tilbakemelding, Shirin. Det er ofte slik at vi stiller spørsmålene åpent til hele gruppa, og da er det lurt at den som kan svaret best tar ordet. (Hvis bare én av dere svarer hele tiden, kommer vi selvsagt til å rette spørsmål til den andre også.)

  Svar
 7. Mabel

  26. november 2008 at 19:19

  Sorry meg for at jeg skriver kommentar her litt sent:P U know me xD Men nå skriver jeg i hverfall da:)

  Syns du er veldig veldig smart jeg, Arne:D bra du kommer med rådene nå, og sier hvordan du syns det gikk + tips:D da kan vi se på dette neste gang, og gjøre det mye mye bedre:D! 😉 takk for det du;P

  Og jeg er helt enig med deg og flere her, arne:) smart at flere jobber sammen, jeg jobbet i en mindre gruppe, og syns det funket veldig bra!:D Jeg ble tre ganger smartere:P «Det er enkelt å knekke en blyant, men umulig å knekke mange blyanter sammen;P»

  Når man er en, så er det kanskje litt vanskelig og forberede seg og litt skummelt å fremføre, kanskje man ikke skjønner oppgaven heller:S men når man er fler, så kan man bare spørre hverandre, og lære av hverandre. Jeg syns for eksempel dette var veldig lærerikt:D

  D som kan være litt dumt når man er flere sammen er at man blir litt ukonsentrerte og bruker tiden på andre ting:P som vi gjorde noen ganger (men det er jo gøy da:P) og da må man bare passe på å ikke gjøre det neste gang;)

  Så er det jo enda en fordel, d er det at de andre på gruppa kan dytte deg litt frem, og få deg til å komme enklere i gang hvis du sliter med d:P

  Så kort sagt: Teamwork er best! ;D

  Svar
 8. Arne Midtlund

  26. november 2008 at 19:55

  Det var en veldig god kommentar, Mabel. Og det gjør jo ikke noe om man har det litt gøy heller. Min erfaring var i alle fall at uansett hvordan dere valgte å framføre oppgaven (alene, par eller gruppe), så kunne det være lurt å forberede seg sammen med andre.

  Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.