Slik leser du en roman – 9 tips til deg som skal lese en roman

3. mai 2013
Posted in Norsk
3. mai 2013 Arne Midtlund
"Noen bøker bør en smake på – andre bør en sluke – noen kan tygges og fordøyes."

Francis Bacon

Det er forskjell på å lystlese og å nærlese en roman. På skolen nærleser vi ofte tekster, og det er lett å bli overveldet av hvor grundig du skal lese for eksempel en roman. Ofte er det slik at du ikke bare skal lese romanen, du skal jammen huske innholdet, analysere det, og ha en egen mening om teksten også. Heldigvis er det ingen grunn til panikk – i alle fall ikke hvis du følger disse gode rådene.

  • Først og fremst må du lese med skrivesaker. Ha alltid en blyant (eventuelt en penn, men blyant er best) og en skriveblokk/notatblokk ved siden av deg når du leser. Hvis du helst vil skrive på data, så bør du føre inn etterpå. Mitt helt klare råd er å la leseprosessen være så organisk, håndfast og konkret som mulig.
  • Start øverst på et blankt ark, skriv tittel på boka, navn på forfatter, årstall for utgivelsen, forlag og antall sider. Dette er overskriften, og det er dette som skal gjøre det lett for deg å finne tilbake til riktige notater.
  • Finn ut hvilken litteraturhistorisk periode boka er skrevet i. Skriv ned 5-10 stikkord med typiske kjennetegn for perioden. Det er ikke sikkert boka du leser er typisk for perioden den er skrevet i.
  • Skriv ned den første setningen i hvert kapittel. Noen ganger er disse setningene gode påminnelser om innholdet, andre ganger er setningene mer tilfeldige.
  • Finner du skildringer som er typiske for perioden boka ble skrevet i. Noter stikkord dersom du finner noe som kan assosieres med perioden.
  • Skriv ned morsomme eller interessante episoder/hendelser. Hvis du ikke finner noen interessante hendelser, så nevner du det. Det er sjelden forfattere bare tar med et kapittel for moro skyld, så let grundig etter de gode eksemplene.
  • Sjekk om kapittelet inneholder et vendepunkt, høydepunkt eller noen dramatiske hendelser. Skjer det noen endringer, enten med hovedpersonen(e) eller omgivelsene?
  • Skriv ned alle ord og uttrykk du ikke forstår. I enkelte bøker kan det hende at du må skrive ned dusinvis av ord, mens i andre bøker trenger du ikke notere noe som helst. Dette kan selvsagt avhenge av vanskelighetsgrad på boka, hvor flink du er i norsk, tiden boken er skrevet i, om det er en voksenbok eller barnebok og så videre. Spør noen om hva ordene betyr. Ikke gi deg før du finner ut av det.
  • Skriv ned andre tanker om boka også – i alle fall hvis det dukker opp noen geniale ideer.

Noen vil kanskje lure på hvorfor man bør skrive så mye. Det er rett og slett fordi man lærer bedre av å jobbe med stoffet. Jeg tenker at det er naturlig å notere mellom 3 og 5 sider totalt. Dette er selvsagt avhengig av nivået til leseren og bokas vanskelighetsgrad.

, ,

Comment (1)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Sosiale medier er digg!

Sjekk skolegreier på andre sosiale medier også. Og lik gjerne Facebook-siden min, Skole er digg! (Linken finner du rett nedenfor.)