Livberging

24. april 2012
Posted in Kroppsøving
24. april 2012 Arne Midtlund

Livberging

Oslo bystyre har vedtatt at alle elever på 9. årstrinn skal få et undervisningsopplegg ved Oslo sjøskole for å hjelpe elevene å nå kompetansemålene i læreplan i Kroppsøving i Kunnskapsløftet. Sjøskolen tilbyr også sjøvettopplæring for det samme årstrinnet. Elevene på Ila skole har deltatt på begge kursene.

Opplegget ble gjennomført av instruktører ved sjøskolen i tråd med sikkerhetsbestemmelsene i opplæringsloven og presiseringer som er gitt i rundskriv UDir-1-2008.

Om opplegget

Læreplanen Kunnskapsløftet har følgende kompetansemål når det gjelder svømming og livberging:

Kompetansemål etter 10. årssteget

[starlist]

  • symje på magen og på ryggen og dukke
  • forklare og utføre livberging i vatn og livbergande førstehjelp

[/starlist]

Om undervisningsopplegget

Opplegget er et halvdags kurs i livberging i åpent vann. Målet med kurset er å gi elevene en innføring i og kunnskap om livberging i åpent vann gjennom praktisk trening og øvelser. Øvelsene vil være realistiske.

[starlist]

  • Berging med ”Den forlengede arm”
  • Kaste ut et flytemiddel
  • Kaste ut redningsline
  • Kaste ut livbøye
  • Bruk av robåt for berging av forulykket
  • Svømme ut og bringe til land forulykket person (kun de som er iført våtdrakter)
  • Flere elever samarbeider i redningsteam, bruker forskjellige redningsmetoder og viser korrekt hjerte – lungeredning på forulykket.
  • Følge rutinene i alarmplan

[/starlist]

Elevenes forutsetninger

Noen elever vil være ”forulykket” og noen vil være ”livreddere”. Skolen må velger ut 8 elever som skal være ”forulykket”. Disse elevene må kunne svømme. De vil bli kledd opp i heldekkende våtdrakter og må derfor ha med badetøy og håndkle.

Det er ikke et krav at alle elevene skal kunne svømme. Elever som ikke kan svømme, vil være livreddere på land. Elevene som redder fra land, får utdelt flytevest som de har på under alle øvelsene. Det forutsettes at elevene har fått opplæring i hjerte lungeredning (HLR) på hjemskolen før deltagelse på kurset. Det er en fordel om elevene har deltatt på sjøvettopplæringen på Oslo Sjøskole.

Elevene må kle seg etter været, all aktivitet foregår utendørs. Det er en fordel med regnbukse eller en ekstra bukse da man kan bli litt våt under øvelsene.

,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Sosiale medier er digg!

Sjekk skolegreier på andre sosiale medier også. Og lik gjerne Facebook-siden min, Skole er digg! (Linken finner du rett nedenfor.)