Introduksjonen til litteraturuka 2009

24. april 2009
Posted in Norsk
24. april 2009 Arne Midtlund

Introduksjonen til litteraturuka 2009

Klasse 10B har jobbet med Henrik Ibsen og Gengangere. Vi startet med å lære litt om Henrik Ibsen i ukene før selve litteraturuka. Elevene ble delt inn i åtte grupper. Hver av gruppene fikk en oppgave som skulle presenteres med 8 punkter på maksimalt 8 minutter. Tallet 8 var helt tilfeldig valgt, men det er ofte artig med en liten ramme som begrenser og utfordrer. Oppgavene var som følger:

Alt om Ibsen
Ibsens tekster
Ibsen som poet
Ibsen som dramatiker
Ibsens damer
Ibsen i bilder
Ibsen-sitater
Gengangere

Litteraturuka

Litteraturuka startet med presentasjoner av “8-oppgavene”. Deretter begynte vi å lese selve skuespillet. Vi lånte et klassesett fra Deichmanske hovedbibliotek. Det fungerte godt, og alle elevene var relativt godt orientert om handling i stykket – til tross for at både form og språk er ganske vanskelig tilgjengelig.

Tirsdag var det en dag med Ibsen og Ghosts på engelsk. Og til slutt jobbet klassen i to dager med oppgaver der de valgte oppgave og gruppe selv. Presentasjonene foregikk på fredag (og mandag). De kunne velge mellom følgende oppgaver:

Facebook
Mobilkamera
Tidens og stedets fjernhet (egentlig enhet, men ønsket å åpne litt opp)
Musikk-Ibsen
Tekst-tv-Ibsen
Plakatlage-Ibsen
Plakatlage-Gjengangere
Rim og rytme

Hovedpoenget mitt var at elevene skulle vri og vrenge på alt. Informasjon om Ibsen og Gengangere skulle ha en kjerne av fakta og informasjonsverdi, men innpakningen skulle være mest mulig kreativ og fantasifull. Elevene fikk STOR frihet under arbeidet med oppgaven.

Et annet viktig poeng for meg var at oppgavene skulle være varierte både i vanskelighetsgrad og form. Dessuten ønsket jeg at elevene ikke skulle vite for mye om hva de andre i klassen gjorde slik at presentasjonene skulle bli spennende og interessante for de andre.

Et tredje poeng var at elevene skulle ta i bruk utstyr og teknologi de bruker ellers i hverdagen: mobiltelefoner, digitalkamera, Internett, Youtube, Facebook, mp3-spillere osv. Denne uken var alle slike hjelpemidler tillatt.

Inntrykket mitt var at mange i klassen var svært positive og interesserte i oppgavene, og alle fant en oppgave de hadde lyst til å gjøre. Elevene fikk selvsagt lov til å endre oppgavene slik at de ble mer interessante å jobbe med.

Oppgavene elevene faktisk gjorde

Etter å ha presentert oppgavene for elevene, fikk de tenke seg om i 15 minutter ute i sola. Da timen begynte hadde de bestemt seg for følgende oppgaver:

Facebook
Tidens og stedets fjernhet
Ibsen-rap
Film
Plakatlage-Ibsen
Plakatlage-Gengangere

, , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Sosiale medier er digg!

Sjekk skolegreier på andre sosiale medier også. Og lik gjerne Facebook-siden min, Skole er digg! (Linken finner du rett nedenfor.)