Oppsummering etter prøvemuntlig eksamen

17. november 2008
Posted in Eksamen
17. november 2008 Arne Midtlund

Oppsummering etter prøvemuntlig eksamen

I de klasene jeg har hatt, prøver de fleste seg alene. Bare noen få velger å gå opp som par eller i en mindre gruppe. Nedenfor skriver jeg litt om mine inntrykk fra eksamensdager og prøvemuntlig. Ta dere gjerne tid til å kommentere litt med bakgrunn i egne erfaringer. Hva fungerer? Hva er smart? Kan noe gjøres annerledes? Kommer du til å forandre på noe neste gang du skal ha en muntlig prøve?

Enkeltvis, par eller gruppe?

Hva lønner seg – å gå opp enkeltvis, som par eller i en mindre gruppe? Min erfaring fra prøvemuntlig er at det kan være en fordel å gå opp som par. Det kan i alle fall være lurt å forberede seg sammen med minst én annen som har fått samme oppgave som deg selv.

Hvis du velger å gå opp alene, så er det ikke sikkert at den du vanligvis liker å jobbe med får den samme oppgaven som deg. Slik sett kan det være lurt å velge å gå opp sammen med vedkommende i stedet for å håpe at dere trekker samme oppgave og fag.

Min erfaring fra prøvemuntlig eksamen og eksamen er at de fleste som jobber i par eller i mindre gruppe trekker hverandre opp faglig. Mange har helt tydelig hatt godt av å jobbe faglig sammen. Det kan være godt å ha noen å bryne meningene sine mot. Dessuten kan det være enklere å finne ut hva som er viktig, hvordan strukturen i oppgaven bør være, og hvordan man skal presentere innholdet sitt best mulig, dersom man samarbeider med andre.

To the top together.

Noen flinke elever kan kanskje tenke at det ikke blir så lett å vise kunnskapene sine hvis man må konkurrere mot en annen elev på gruppa. Dagens eksamensordning gir heldigvis stort rom for individuell utspørring slik at det blir enkelt for sensor å sette en rettferdig karakter.

Jeg vil ha 5 eller 6. Hva skal jeg gjøre?

Det er noen helt spesielle elementer vi legger vekt på når vi gir de aller høyeste karakterene. Disse stikkordene er først og fremst:

 • Struktur og oversikt
 • Faglig innsikt og forståelse
 • Evne til å fokusere
 • Refleksjon og vurdering i forhold til fagstoffet

Struktur og oversikt
I det øyeblikk du kommer inn i rommet starter vi å innhente informasjon som er med på å danne bakgrunn for vår vurdering. Ha derfor en tydelig plan for hva du skal gjøre når du kommer inn i rommet. Start alltid med å hilse på sensor. Deretter kan du stort sett forholde deg til faglærer hvis ikke sensor spør deg om noe.

Hvis du må finne noe på dataen, rigge utstyr, organisere deg på et eller annet vis, så må du fortelle oss hva du skal gjøre. Det virker kanskje litt rart for deg, men det har en kjempefin effekt på faglærer og sensor. Dessuten kan det gi deg litt bedre tid til å roe nervene litt.

Før du starter selve framføring bør du også fortelle faglærer og sensor hvilken oppgave du har valgt, hvilke stikkord du ønsker og fokusere på, og hvordan du har tenkt å legge dette fram for oss.

Altså: 1) Hils på sensor, 2) fortell hva du skal gjøre og 3) start med framføringen.

Faglig innsikt og forståelse

Du må selvsagt vise faglig innsikt og forståelse. Snakk tydelig om faget. I mange fag kan du bruke de følgende tipsene for å vise at du har oversikt over fagstoffet:

 • Snakk om årsak-virkning
 • Bruk fagord korrekt
 • Kronologisk framstilling
 • Konklusjon – veien fram til konklusjonen

Evne til å fokusere

De aller fleste oppgaver er ganske store. Ikke alt er like viktig, og det kan ofte være lurt å velge ut noen områder du vil fokusere litt ekstra på. I enkelte oppgaver skal du til og med gjøre nettopp dette fordi oppgaveteksten ber om det.

Når du har valgt ut noen stikkord eller emner du skal fokusere på, så kan det være lurt å forklare hvorfor du valgte nettopp disse stikkordene. Hvis begrunnelsen er god, så har vi lett for å bli imponert.

Refleksjon og vurdering i forhold til fagstoffet

Hvis man ønsker karakteren 3 eller 4, så må man vise såkalt refleksjonsevne om fagstoffet. Det vil si at man må kunne tenke litt rundt det man snakker om. Man må liksom vise at man kan mer enn å lage et sammendrag av et kapittel i boka.

Når man skal opp på de aller høyeste karakterene, er det viktig at du i tillegg kommer med dine egne vurderinger knyttet til fagstoffet. Hvilken praktisk betydning har det du snakker om? Kan dette brukes til noe? Kan dette ha betydning for noe som helst? Finnes ulike syn på saken? Hvorfor finnes det ulike syn på saken?

Noen av mine notater fra prøvemuntlig eksamen

I løpet av dagen tok jeg mange notater som fikk betydning for min vurdering og karaktersetting. Det er mange måter å dokumentere inntrykket man får av elevene underveis, og det finnes mange ulike skjemaer der man kan krysse av. Personlig liker jeg best at ta stikkord underveis og gjerne litt tilfedlig. Da lytter jeg aktivt, og jeg synes spørsmålene i etterkant blir enklere å stille. Her gir dere et lite innblikk i mine stikkord fra 2008:

 • Avskrift fra læreboka
 • Avslappet framføring
 • Best når du forklarer
 • Bruk fagord korrekt
 • Dere tar opp for mange stikkord, det virker uoversiktlig og rotete
 • Drøftingen henger ikke sammen
 • Drøftingen må være sammenhengende
 • Fin innledning
 • Fint med konklusjon
 • Fint med powerpoint, men ikke gå i kulepunktfella… da kommer teknologien i veien for framføringen.
 • Fint med retoriske spørsmål
 • Fint om du forklarer hvofor du har med de ulike delene av oppgaven. Hvordan knytter dette seg til temaet ditt?
 • Ikke se beundrende opp på din egen presentasjon
 • Kjempefine bilder
 • Leser for mye rett fra arket
 • Meget overbevisende forklaringer
 • Meget strukturert, men kan med fordel begrense innholdet, faktadelen kan kuttes ut (dette kan du evt. forklare om du blir spurt om det – ingen tvil om at du kan mye)
 • NRKs skolefjernsyn
 • Nydelig intro med mange gode spørsmål, super presentasjon, fint og engasjert kroppssråk
 • Nydelig lysbildeserie
 • Pass på at sitater har en sammenheng med innholdet i oppgaven
 • Pass på tiden
 • Powerpoint – øv på å vise presentasjonen
 • Se de store linjene, ikke bli for lokal
 • Småkommentarer – ikke la setninger henge i løse lufta
 • Snakker litt for fort, virker stresset
 • Stikkord er helt greit
 • Struktur
 • Svarer greit på spørsmål
 • Tar opp mange spørsmål/kanskje roe deg ned, knytter spørsmålene fint opp mot pensum
 • Tok litt lang tid før dere kom til selve temaet for oppgaven
 • Tydelig framføring, god forståelse, flott stemmebruk, fine bilder, god “diskusjon”
 • Utenat er ikke det samme som forståelse
 • Vanvittig vakre bilder
 • Veldig fin diskusjon der dere kom inn på en del viktige fagord og begrep
 • Veldig kort, men svarer ok på direkte spørsmål
 • Vis ved hjelp av plassering i rommet hvem som har ordet.
 • Vær nøye med språkbruken – banneord og overdrivelser passer svært dårlig
, , ,

Comments (8)

 1. Marina

  Jeg synes det å jobbe i en mindre gruppe fungerte veldig bra. Grunnen til dette var at man holt seg mer rolig og det var mer pusterom.

  Noe annet jeg likte ved å jobbe i en mindre gruppe var at hvis man falt ut så kunne en annen på gruppa hjelpe deg.

  I tillegg til alt dette så kunne man samarbeide med å finne fakta og lage presentasjonen. Og her kommer en av fordelene med å jobbe i en mindre gruppe, nemlig at man er tre hjerner med masse kunnskap i stedet for en. Pluss at man kan hjelpe hverandre men å forstå ting.

  Og vi må ikke glemme at når man er to eller tre så kan man gjøre andre aktiviteter som, som å diskutere og snakke rundt et tema med hverandre.

  Ulempen med å jobbe i en mindre gruppe kan være at man ikke markerer ordentlig hvem som snakker. Det var nettopp det som skjedde med oss. Og da er det viktig som, som Arne skriver:

  – Vis ved hjelp av plassering i rommet hvem som har ordet.

  Det er alltid noe man kan gjøre bedre til neste gang og vår gruppe har sikkert mange ting vi kan forbedre på. Blant annet skal vi forandre på plassering i rommet, slik at man lett kan se hvem som har ordet.

  Arne, hva mener du med:
  – Kulepunktfella?
  – NRKs skolefjernsyn?
  – Se de store linjene, ikke bli for lokal?

 2. Mina

  tipstipstipsframina:
  1. begynn med en gang du får oppgaven, dra rett hjem = ikke heng på bibbern på facebook
  2. bli ferdig med framføringen til veiledningen, da er det enklere å forbedre den
  3. ta notater på veiledningen, du husker ikke alt når du kommer hjem
  4. øyekontakt med sensor, smil, om ikke lat ihvertfall som du er fryktelig interresert i det du snakker om
  5. vær fri fra manus, lær deg det meste utenat, da er det enklere å si stoffet med egne ord + da kan sensor bedre se at du kan stoffet ditt
  6. spør litt teite spørsmål til deg selv som “men HVA mener jeg egentlig med *vanskelig ord*?” og “men hva synes egentlig JEG om dette?” creds hos sensor

  ojojoj for noen smarte og bra tips a gitt!

 3. Shirin

  Må først si at jeg er 620 % enig med Marina.

  Det jeg syns var deilig med å være to og to var at når vi fikk spørsmål så spurte “sensuren” begge to. Da endte det jo selvfølgelig med at den av oss som kunne svare svarte. På den måten kunne den ene svare på noe den andre personen kanskje ikke kunne noe om og omvendt. Det andre jeg også syns var bra var at jeg følte meg veldig trygg. Hvis jeg kom ut eller ble nervøs, så jeg bort på partneren min, fikk et nikk eller et smil og var plutselig ikke så nervøs lenger.

  Jeg følte egentlig ikke at det var noe negativt ved å være to og to. Deilig å øve , lese , finne bøker på biblioteket, diskutere og lage power-point sammen med en partner i stedet for alene.

  Etter denne “prøve-eksamen” tror jeg det ender med at jeg går opp i med en partner til til eksamen til sommeren også 😉

 4. Marina:

  • Kulepunktfella: powerpoint-presentasjoner som bare inneholder punkter (lange lister) der man må klikke på dataen hele tiden. Da er det bedre å ha et flott bilde eller et stikkord på skjermen i stedet (akkurat slik gruppa deres hadde).
  • NRKs skolefjernsyn er ment som et kompliment til den gruppa som fikk tilbakemelding om akkurat det. Fram til cirka år 2000 hadde NRK egne programmer som kunne brukes i undervisningen, og som var veldig saklige og logiske.
  • “De store linjene, ikke for lokal” dreide seg om at noe svarte kun på hva slags konsekvenser globale problemer fikk for den enkelte familie her i Norge. Vedkommende klarte ikke å se at globale problemer er ting som får følger for hele verden.

  Tusen takk for en fin kommentar!

 5. Kjempefine tips, Mina! Jeg likte særlig godt tips 3 og 6. Når det gjelder tips 5 så er det viktig at det ikke virker som om du har pugget stoffet. Vi leter nemlig etter forståelsen din.

 6. Bra tilbakemelding, Shirin. Det er ofte slik at vi stiller spørsmålene åpent til hele gruppa, og da er det lurt at den som kan svaret best tar ordet. (Hvis bare én av dere svarer hele tiden, kommer vi selvsagt til å rette spørsmål til den andre også.)

 7. Mabel

  Sorry meg for at jeg skriver kommentar her litt sent:P U know me xD Men nå skriver jeg i hverfall da:)

  Syns du er veldig veldig smart jeg, Arne:D bra du kommer med rådene nå, og sier hvordan du syns det gikk + tips:D da kan vi se på dette neste gang, og gjøre det mye mye bedre:D! 😉 takk for det du;P

  Og jeg er helt enig med deg og flere her, arne:) smart at flere jobber sammen, jeg jobbet i en mindre gruppe, og syns det funket veldig bra!:D Jeg ble tre ganger smartere:P “Det er enkelt å knekke en blyant, men umulig å knekke mange blyanter sammen;P”

  Når man er en, så er det kanskje litt vanskelig og forberede seg og litt skummelt å fremføre, kanskje man ikke skjønner oppgaven heller:S men når man er fler, så kan man bare spørre hverandre, og lære av hverandre. Jeg syns for eksempel dette var veldig lærerikt:D

  D som kan være litt dumt når man er flere sammen er at man blir litt ukonsentrerte og bruker tiden på andre ting:P som vi gjorde noen ganger (men det er jo gøy da:P) og da må man bare passe på å ikke gjøre det neste gang;)

  Så er det jo enda en fordel, d er det at de andre på gruppa kan dytte deg litt frem, og få deg til å komme enklere i gang hvis du sliter med d:P

  Så kort sagt: Teamwork er best! ;D

 8. Det var en veldig god kommentar, Mabel. Og det gjør jo ikke noe om man har det litt gøy heller. Min erfaring var i alle fall at uansett hvordan dere valgte å framføre oppgaven (alene, par eller gruppe), så kunne det være lurt å forberede seg sammen med andre.

Legg inn en kommentar

Sosiale medier er digg!

Sjekk skolegreier på andre sosiale medier også. Og lik gjerne Facebook-siden min, Skole er digg! (Linken finner du rett nedenfor.)