Språklig emne

29. oktober 2008
Posted in Norsk
29. oktober 2008 Arne Midtlund

Språklig emne

I løpet av ungdomsskolen er det vanlig at dere må gjennomføre to fordypningsoppgaver. Det skal være etter planene være oppgaver om språk, litteratur og forfattere. Her er noen tips til språklige emner.

Hva er et språklig emne?

Her er noen eksempler på hva man kan skrive om i en oppgave som tar for seg et språklig emne:

 • språk som forsvinner, språkdød
 • kontekstavhengig språk
 • språkhistorisk vinkling
 • nynorsk
 • germanske språk
 • nyord som følge av sosiale medier
 • sosiolekt
 • dialekt
 • etnolekt
 • grammatikk
 • norrønt
 • dansketida
 • språkreformene
 • slang
 • klarspråk
 • og alle mulige varianter av denne typen oppgaver
,

Comments (20)

 1. Mabel

  Heei:) jeg lurte på noe om oppgaven, hvis jeg skal skrive om Nordiske språk – likheter og forskjeller, kan jeg da bare si kort at nordiske språk ligner og hvorfor, og så fokusrer jeg mer på svensk og norsk? sånn at jeg nesten ikke nevner dansk for eksempel?
  Skjønte?:P

 2. Tja… Du kan jo skrive noe sånt som at de tre nordiske språkene dansk, svensk og norsk ligner ganske mye på hverandre. Og så kan du skrive 3-4 setninger om hvordan (og hvorfor) alle tre språkene er relativt like. Deretter kan du si at du vil se nærmere på svensk og norsk, og at du i resten av oppgaven ikke vil ta for deg dansk språk. Hvis du til og med begrunner valget ditt, er det aldeles strålende.

  Etter at du har gjort valget ditt klart for leseren (meg), så kan du fokusere på kun norsk og svensk.

 3. Marina

  Hei 🙂
  Jeg lurte også på noe om oppgaven. Jeg har valgt å skrive om nynorsk og bokmål, og først tenkte jeg å si litt om utviklingen og om hvorfor vi har to skriftspråk. Etter det tenkte jeg å si litt om språkdebatt og hvor i Norge nynorsk og bokmål snakkes. Men så lurte jeg på hva jeg skulle skrive om i eksemplene, eksempler for hva? Forskjeller og likheter? Det at jeg sammenligner?

  Forresten er det noe mer du synes jeg burde ha med i teoridelen?

 4. Hei Marina! Fint om du skriver ganske mye om hvorfor vi har to skriftspråk i Norge (nevn kjente personer, språkreformer, dansketida osv.) I stedet for å komme med masse eksempler på forskjeller mellom bokmål og nynorsk, kan du jo filosofere litt over hvordan du tror språksituasjonen er i Norge om 5-10 år. Kanskje vi bare har et felles skriftspråk da?

  Du kan også skrive litt om den siste ordbokreformen i nynorsk der alle “klammeformene” ble godkjent som likeverdige med de andre ordene i nynorsk ordliste.

  Kanskje du finner ut hva ulike politiske partier mener om dette? Eller kanskje Norsk språkråd har en mening?

 5. Naila

  Hei Arne!
  Jeg lurte på om vi kan ha noen timer på skolen der vi kan jobbe med språklig emne…
  sånn at vi kan spørre deg om det er noe vi lurer på.
  Eller bare spørre om det vi jobber med er riktig…

 6. Naila

  Hei Arne!
  Jeg har valgt å skrive om kebabnorsk, og lurte på hva jeg skulle skrive på Eksempler….

  Kan jeg skrive opp noen kjente ord og uttrykk også skrive hva de betyr eller kanskje diskutere dem litt med meg selv?

  På teoridelen skal jeg ha med hvem som snakker det, hvorfor og hvordan det ble et “språk” og litt andre ting.. syns du det er greit? er det noe spesielt jeg burde ta med?

  Til slutt skal jeg ha med hvordan jeg tror utviklingen av kebabnorsk kommer til å bli…

  Jeg tror det blir en ganske strukturert og bra oppgave jeg 😛

 7. Dette var en fin kommentar, Naila. Det virker som om du har kontroll på hva som burde være med i oppgaven.
  Det er fint med eksempler på kjente ord og uttrykk – en slags ordliste liksom. Men ikke bruk for mange ord. Det holder med 10-15 ord. I tillegg til å forklare hva ordene betyr, kunne det vært interessant å få vite litt om hvilke land de kommer fra.

 8. Marina

  Du kan også skrive litt om den siste ordbokreformen i nynorsk der alle “klammeformene” ble godkjent som likeverdige med de andre ordene i nynorsk ordliste.
  Kanskje du finner ut hva ulike politiske partier mener om dette? Eller kanskje Norsk språkråd har en mening?

  Trenger jeg å ha med dette? Du skjønner nå har jeg skrevet to sider i teoridelen og to sider i eksempel delen 😛 Jeg skrev litt mye om det med hva jeg tror kommer til å skje om 5-10 og om 100 år 😛 Er det dårlig?

 9. Mabel

  Heei, Arne 🙂 Jeg lurte på no, jeg holder på å skrive om likheter og forskjeller mellom svensk og norsk. Så skal jeg sammenligne noen tekster osv.

  og jeg lurte på hvilke tekster du syns er smartest? skal jeg ta en del av den novellen vi leste i timen, “Att döda ett barn”? + sammenligne en settning, og et ordtak itillegg. eller skal jeg heller ta en del av en artikkel? er det nødvendig med det ortaket og den settningen i det hele tatt?

 10. Hei folkens! Jeg sitter hjemme med en syk gutt på fanget (feber og øreverk), så det blir litt liten tid til å svare på spørsmålene deres.

  Marina, det går sikkert bra. Jeg bare kom med noen forslag til hva du kunne ha med.

  Mabel, det er kanskje smartest å sammenligne ord og uttrykk i stedet for hele noveller eller sanger?

 11. Gowthaman

  Arne!! Det ser’kke spa ut az! Word’n min hang seg fast :S jeg trenger litt mer tid! JEG FÅR IKKE GJORT NOE! jeg har 15 min på meg! jeg vet at jeg kunne ha klart det..du må gi meg en halv time eller en time til!..hvis ikke gi meg stryk brushan :'(! Ta vare a bror, ta det pent kos deg! god bedring Elias from THE REAL G FROm THE REAL HOOD!

  Shout out til Grünerløkka!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Sosiale medier er digg!

Sjekk skolegreier på andre sosiale medier også. Og lik gjerne Facebook-siden min, Skole er digg! (Linken finner du rett nedenfor.)