27. november 2007 Arne Midtlund

Det norske oljeeventyret

Kontinentalsokkelen er havbunnen og undersjøiske områder som grenser til en stats landområder. Dersom det er liten avstand (under 400 nautiske mil) mellom landene følger man midtlinjeprinsippet, og om avstanden er stor, tildeles landet 200 nautiske mil av området utenfor kysten. (1 nautisk mil = 1852 meter)

Dette er omdiskutert på grunn av hensynet til fiskeressurser og et svært sårbart naturmiljø. Mange forskere sier at det er i nord man merker klimaendringene først og sterkest. I tillegg er det også debatt om hvor mange arbeidsplasser slike prosjekter egentlig gir lokalsamfunnet.

Saudi-Arabia og Russland er verdens største oljeprodusenter. Kina og USA er blant de landene som er aller mest avhengige av å importere olje.

Fordelt på hver innbygger i Norge utgjør dette cirka 380 000 kroner (for 10 år siden var summen 30 000 kroner). Dette skaper store utfordringer for politikere som gjerne må si nei til mange gode formål samtidig som nasjonen klarer å spare mange penger. Det er avkastningen (rentene, ca. 4 %) som kan brukes. Dette kalles “handlingsregelen”. Handlingsregelen ble innført i 2001 av Jens Stoltenberg. Alle politiske partier, bortsett fra Frp er enige om denne regelen.

, , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Sosiale medier er digg!

Sjekk skolegreier på andre sosiale medier også. Og lik gjerne Facebook-siden min, Skole er digg! (Linken finner du rett nedenfor.)