5 tips før tentamen (eller eksamen)

18. november 2007
Posted in Eksamen
18. november 2007 Arne Midtlund

5 tips før tentamen (eller eksamen)

I tentamens- og eksamensperioder er det lett å bli overveldet av alt man skal kunne. Plutselig må du vise at du kan alt vi har jobbet med det siste året (eller årene).

By failing to prepare, you’re preparing to fail (Benjamin Franklin, 1706-1790)

I tillegg til å følge nøye med i hver eneste skoletime, gjøre lekser jevnt og trutt, og alltid spørre om ting man lurer på, så finnes det også noen lure tips man kan bruke i ukene før tentamen eller eksamen:

 • Planlegg lesingen din – skriv ned alle temaene du bør repetere før tentamen (eller eksamen). Spør læreren om hvilke temaer som er mest aktuelle.
 • Lag en tidsplan som viser når og hvor lenge du skal jobbe med hvert tema. Bruk omtrent 30-60 minutter hver dag på å øve.
 • Vær realistisk – det er ikke mulig å lære absolutt alt i pensum. Bruk målene for hvert kapittel i lærebøkene, og spør deg selv om du kan forklare disse.
 • Ta pauser – når du leser på lekser eller til tentamen, så kan det være lurt å ta pauser. Jobb i 30 minutter, og ta pause i 10 minutter. (Her kan programvare som Time Out hjelpe.)
 • Vær fokusert og konsentrert – ikke sløs med tiden, med jobb effektivt med det du hadde planlagt å gjøre. Chatting, musikk, meldinger, e-post osv. virker faktisk bare forstyrrende! (Her finner du en del programmer som kan hjelpe deg å være fokusert: 15 Mac Apps to Help You Focus and Work Productively)
 • Lag strukturerte tankekart. Det er en svært effektiv metode for å forstå det du leser. Gjør det til en vane å lage tankekart om alle temaene du jobber med i fagene. Tankekart er spesielt nyttig i norsk, samfunnsfag, rle og naturfag.
, , ,

Comments (34)

 1. Arne

  Når det gjelder norsk, har jeg skrevet noen sider på periodeplanen som det kan være lurt å kikke på før tentamen. Ellers er disse tipsene ganske generelle, og jeg tenkte de kanskje kunne være nyttige (også for framtidige prøver). 🙂

 2. Arne

  Det var en god idé. Hvis vi klarer å skaffe en datamaskin (som virker) til hver elev, så kan jo det være en bra måte å gjøre det på. 🙂

 3. Marina

  Må man kunne forskjellen på fagartikkel, debattartikkel og nyhetsartikkel til tentamen?

 4. Mabel

  Jeg hørte fra noen i 10.klasse at de hadde tentamen på data, og da gjore de det slik at de som hadde bærbar tok med, mens de som ikke hadde fikk låne datarommet og bærbare…kanskje vi kan gjøre det?

 5. Arne

  Vi kunne kanskje prøve å ha en liten skrivedag på data før jul eller rett etter jul. Vi får se hva vi får tid til.

 6. Anthony

  når vi er ferdig med eksamen får vi noe råd fra noe lære om hvilken line de kan abefalle oss om

 7. Mabel

  NEEEEEI, ikke flere prøver før jul! er ikke vi ferdige med dem nå etter denne uka? Kan ikke vi ta en liten pause? Jeg mente at vi kunne bruke pc til tentamen før sommer, jeg ikke før jul… 8)

 8. Arne

  Alle guttene i klassen skal ha en gruppesamtale med psykologen. Rett etter juleferien skal jentene gjøre det samme.

 9. Arne

  Klassemiljø, hvordan det er på skolen, hvordan dere oppfører dere mot hverandre, hvordan dere har det, hvem dere kan snakke med. Det er dere og psykologen som bestemmer temaene, ikke jeg. 😉

 10. Arne

  Jeg synes vi skal forsøke å holde oss mest mulig til sakene som diskuteres på midtlund.com. 😉

 11. Arne

  Jeg synes også at den saken var litt spesiell, og det er jo ganske synd på vedkommende. 🙁

  • Det kan man sikkert klare, men hvis det blir oppdaget, så er det ingen grunn for å vurdere det du leverer. I tillegg er det ganske meningsløst å jukse på prøver uansett.

 12. Sunniva

  Hva er dette for noe side) 🙂
  Og hvilken skole er dette fra 2007 fra?
  Brukes den fortsatt?

  • Arne Midtlund

   Hei! Siden brukes fortsatt, men ikke så mye som før, og på en litt annen og mer generell måte. Men mange av sidene og tipsene er fortsatt aktuelle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Sosiale medier er digg!

Sjekk skolegreier på andre sosiale medier også. Og lik gjerne Facebook-siden min, Skole er digg! (Linken finner du rett nedenfor.)