Problemstilling

8. november 2006
Posted in Samfunnsfag
8. november 2006 Arne Midtlund

Problemstilling

En problemstilling er et spørsmål vi stiller oss selv som vi ønsker å finne svar på. Det er viktig å lage en god problemstilling for at oppgaven skal bli bra. Her er det viktig at man ikke prøver å gape over for mye. Da blir oppgaven mindre interessant fordi man skriver litt om alt i stedet for alt om litt (hvis du skjønner). Her et eksempel:

Tenk deg at du bestemmer deg for å jobbe med et prosjekt om røyking. Du søker på Internett og finner over 1 860 000 sider som handler om røyking. Du slår opp i leksikon og finner en definisjon på hva røyk er. Du får tilsendt informasjon fra helsedirektoratet der det er brosjyrer om hvor farlig det er å røyke og hvilke sykdommer du kan få av å røyke. Du får tilsendt informasjon fra en tobakprodusent om tobakkens historie og informasjon om hvor mange pakker sigaretter det blir solgt.

Hva skal du begynne å skrive om? Her har du egentlig informasjon til å skrive flere prosjekter. Du må jobbe med å avgrense problemstillingen. Hva synes du er spennende å få vite noe om innenfor temaet røyking? Vi lister opp noen muligheter:

  • Hva slags typer røyk finnes?
  • Hva slags sykdommer kan man få av røyk?
  • Hva er innholdet i røyk?
  • Hvor mange røyker?
  • Røykens historie
  • Er det flere gutter enn jenter som røyker?
  • Hvor gamle er folk når de begynner å røyke?
  • Hva vet ungdomsskoleelever om røyk?

Her er du at det er mye å velge mellom. Hva synes du er mest interessant å finne ut om? Kanskje har du andre ting du ønsker å finne ut om i forhold til røyking? Det viktige er at du lager en problemstilling som du i løpet av oppgaven kan gi noen svar på.

Tips til start på en problemstilling

Hvordan kan det ha seg …
Hva kan man gjøre for at …
Hva er årsaken til at …
Hvilken løsning bør man velge hvis …
Hva betyr det for … at …
Hvorfor skjer …
Hva kan vi gjøre med at …
Hvordan kan vi påvirke muligheten for at …

, , , , , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Sosiale medier er digg!

Sjekk skolegreier på andre sosiale medier også. Og lik gjerne Facebook-siden min, Skole er digg! (Linken finner du rett nedenfor.)