Problemstilling

8. november 2006
Posted in Samfunnsfag
8. november 2006 Arne Midtlund

Problemstilling

En problemstilling er et spørsmål vi stiller oss selv som vi ønsker å finne svar på. Det er viktig å lage en god problemstilling for at oppgaven skal bli bra. Her er det viktig at man ikke prøver å gape over for mye. Da blir oppgaven mindre interessant fordi man skriver litt om alt i stedet for alt om litt (hvis du skjønner). Her et eksempel:

Tenk deg at du bestemmer deg for å jobbe med et prosjekt om røyking. Du søker på Internett og finner over 1 860 000 sider som handler om røyking. Du slår opp i leksikon og finner en definisjon på hva røyk er. Du får tilsendt informasjon fra helsedirektoratet der det er brosjyrer om hvor farlig det er å røyke og hvilke sykdommer du kan få av å røyke. Du får tilsendt informasjon fra en tobakprodusent om tobakkens historie og informasjon om hvor mange pakker sigaretter det blir solgt.

Hva skal du begynne å skrive om? Her har du egentlig informasjon til å skrive flere prosjekter. Du må jobbe med å avgrense problemstillingen. Hva synes du er spennende å få vite noe om innenfor temaet røyking? Vi lister opp noen muligheter:

  • Hva slags typer røyk finnes?
  • Hva slags sykdommer kan man få av røyk?
  • Hva er innholdet i røyk?
  • Hvor mange røyker?
  • Røykens historie
  • Er det flere gutter enn jenter som røyker?
  • Hvor gamle er folk når de begynner å røyke?
  • Hva vet ungdomsskoleelever om røyk?

Her er du at det er mye å velge mellom. Hva synes du er mest interessant å finne ut om? Kanskje har du andre ting du ønsker å finne ut om i forhold til røyking? Det viktige er at du lager en problemstilling som du i løpet av oppgaven kan gi noen svar på.

Tips til start på en problemstilling

Hvordan kan det ha seg …
Hva kan man gjøre for at …
Hva er årsaken til at …
Hvilken løsning bør man velge hvis …
Hva betyr det for … at …
Hvorfor skjer …
Hva kan vi gjøre med at …
Hvordan kan vi påvirke muligheten for at …

, , , , , ,

Legg inn en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sosiale medier er digg!

Sjekk skolegreier på andre sosiale medier også. Og lik gjerne Facebook-siden min, Skole er digg! (Linken finner du rett nedenfor.)